FAQ

Ο Κανονισμός Πολυκατοικίας συντάσσεται από συμβολαιογράφο και ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών των οριζοντίων ιδιοκτησιών της. Είναι μία συλλογική συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας που ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών και γενικά την λειτουργία της πολυκατοικίας. Απαιτείται επομένως σύμπραξη και συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών για τη ρύθμιση των σχέσεων των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Γίνεται και με δικαστική απόφαση (υπό προϋποθέσεις) μετά από προσφυγή του 60% των συνιδιοκτητών στο δικαστήριο. Το κόστος διαφοροποιείται κατά περίπτωση, και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τον εκάστοτε συμβολαιογράφο, καθώς και με τον εκάστοτε δικηγόρο που θα αναλάβει την όλη διαδικασία και τον συντονισμό αυτής.

Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Συνιστάται να ενημερωθούν σε προγενέστερο χρόνο οι γείτονες για την ημέρα που θα λάβει χώρα το πάρτι με μία ευγενική ανακοίνωση στην είσοδο της πολυκατοικίας ή στο ασανσέρ, καθώς υπάρχει μία πιθανότητα με τον τρόπο αυτό να αποφύγει κανείς μία παρατήρηση, ή ακόμα χειρότερα μία κλήση στην αστυνομία εν μέσω της νύχτας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανόν να συμβεί.
Απλώς με την ευγενική ενημέρωση ζητάς την κατανόησή τους.

Αρχικά μπορείτε να προβείτε σε μία ευγενική προφορική διαμαρτυρία στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης καλών σχέσεων με τον γείτονα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε καταγγελία σε τοπική αστυνομική αρχή. Η διατάραξη της κοινής ησυχίας συνιστά ποινικό αδίκημα.
Απέναντι όμως σε μια κατάσταση επαναλαμβανόμενης παραβίασης των ωρών κοινής ησυχίας, αν δεν υπάρξει καλό πνεύμα συνεννόησης, μετά από προφορικές διαμαρτυρίες, ή ακόμα και μετά από σχετική σύσταση της αστυνομίας, τότε η προσφυγή στα Δικαστήρια (π.χ. αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τις ενοχλήσεις) είναι ενδεχομένως ένα αποτελεσματικό μέσο για να επαναφέρετε την ηρεμία κατά τις ώρες αυτές.

Καταρχάς αν πράγματι η διαρροή προέρχεται από σωληνώσεις ταγμένες στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένου διαμερίσματος (και όχι από τις σωληνώσεις της κεντρικής αποχέτευσης), ευθύνη έχει μόνο ο εν λόγω ιδιοκτήτης του οποίου το διαμέρισμα εξυπηρετούν. Με βάση επομένως τον νόμο ιδρύεται υποχρέωση του ιδιοκτήτη να διατηρεί και να επισκευάζει τις βεράντες και τις υδραυλικές σωληνώσεις της οικίας του, ήτοι να λαμβάνει μέτρα προς αποτροπή της βλάβης των λοιπών ιδιοκτητών.
Η παράλειψη της υποχρέωσης συντήρησης της χωριστής ιδιοκτησίας δημιουργεί ευθύνη του ιδιοκτήτη σε αποζημίωση των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, αν από τούτη επέλθει βλάβη σε αυτούς. Αν η πιο πάνω παράλειψη του ιδιοκτήτη είναι και υπαίτια δικαιούται ο βλαπτόμενος να στραφεί δικαστικά κατά του ζημιώσαντος με βάση τις διατάξεις της αδικοπραξίας. Εξάλλου, σε περίπτωση παράλειψης του ιδιοκτήτη να λάβει μέτρα αποτροπής της ζημίας των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ο βλαπτόμενος από τη μη επισκευή των φθορών διαμερίσματος έχει δικαίωμα να αξιώσει την επισκευή αυτών, ώστε να αρθεί η προσβολή του.

Όχι νομικό ερώτημα Σε γενικές γραμμές όμως αναφέρουμε ότι: Σε μία έκτακτη περίσταση , όπως σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού, η κύρια είσοδος της πολυκατοικίας πρέπει να ανοίγει εύκολα και γρήγορα. Συνεπώς ενδεχομένως το κλείδωμα της κεντρικής πόρτας εισόδου της πολυκατοικίας μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και επικίνδυνο στο μέτρο που δεν επιτρέπει το άνοιγμα αυτής προς την κατεύθυνση διαφυγής χωρίς τη χρησιμοποίηση κλειδιού.
Είναι βέβαια ζήτημα συμφωνίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας εάν για λόγους ασφαλείας επιθυμούν να κλειδώνουν τα βράδια την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας.

Η απάντηση διαφοροποιείται ανάλογα με το τι έχει συμφωνηθεί καταρχήν στη σύμβαση μίσθωσης. Με τη σύμβαση μίσθωσης εγκύρως μπορεί να συμφωνηθεί να φέρει ο μισθωτής όλες τις δαπάνες συντήρησης/αποκατάστασης βλαβών του μίσθιου.

Αν δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη σύμβαση μίσθωσης για το ζήτημα των φθορών/βλαβών, ισχύουν σε γενικές γραμμές τα εξής: Οι φθορές/βλάβες που προκαλούνται από τη συμφωνημένη/συνήθη χρήση του μισθίου αποτελούν τις φυσικές φθορές και συνήθως, για την αποκατάσταση τους, είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Η επισκευή/συντήρηση του μισθίου βαρύνει καταρχάς στις περιπτώσεις αυτές τον ιδιοκτήτη. Έτσι λοιπόν, οποιοσδήποτε μηχανισμός που βρίσκεται στο μίσθιο (π.χ. καζανάκι, θερμοσίφωνας, τέντα, πόρτα, παράθυρο κλπ), αν υποστεί βλάβη (όχι όμως από κακή χρήση του μισθωτή), οφείλει ο εκμισθωτής να αποκαταστήσει τη βλάβη αυτή. Αντίθετα ο μισθωτής είναι υπεύθυνος για την

Στα μισθωτήρια συμβόλαια προβλέπεται καταρχάς συνήθως ο όρος περί υποχρέωσης του μισθωτή να ανέχεται τυχόν υποψήφιους αγοραστές του εκμισθωτή στο ακίνητο. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει ρητή τέτοια πρόβλεψη, στο πλαίσιο της καλής πίστης που διέπει τη μισθωτική σχέση γεννάται καταρχάς μία τέτοια υποχρέωση ανοχής τυχόν υποψηφίων, εφόσον βέβαια τηρούνται κάποια ελάχιστα εύλογα όρια, που έχουν να κάνουν ενδεικτικά με τη συχνότητα, τα ωράρια, και τα οποία βέβαια είναι προϊόν συμφωνίας των μερών (μισθωτή- εκμισθωτή).

Εφόσον υφίσταται υπέρ ενός προσώπου δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε θέση στάθμευσης στην πυλωτή αυτό σημαίνει ότι αυτός μπορεί να κάνει χρήση του τμήματος αυτού, αποκλειομένων των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος αυτού αποκλειστικής χρήσης μπορεί να προσφύγει ο δικαιούχος κατά του προσβάλλοντος δικαστικά. Ο τρόπος άμυνας απέναντι στην προσβολή διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος είναι ο προσβάλλων

Ελλείψει ειδικότερης συμφωνίας, καθένας εκ των συνιδιοκτητών δικαιούται σε απόλυτη, ελεύθερη και ακώλυτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, εφόσον δεν μεταβάλλεται/αλλοιώνεται ο συνηθισμένος προορισμός τους ή η ασφάλειά τους και δεν παραβλάπτεται η χρήση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Η τοποθέτηση ποδηλάτων στα κάγκελα της σκάλας της πολυκατοικίας, η οποία σκάλα αποτελεί κοινόχρηστο χώρο, ενδέχεται να θεωρηθεί παρεμπόδιση της ελεύθερης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες, ενώ εγείρει μάλιστα ζητήματα ασφάλειας (πχ σε περίπτωση που σε έκτακτη ανάγκη κάποιος από βιασύνη σκοντάψει πάνω στο ποδήλατο, οπότε ενδέχεται να γεννηθεί και σχετική ευθύνη αν προκληθεί ζημία).

Στην πολυκατοικία που διέπεται κανονισμός, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τους συνιδιοκτήτες καθώς και για τα πρόσωπα που έλκουν δικαιώματα από αυτούς (π.χ. μισθωτές) είναι σύνηθες να περιλαμβάνει αυτός άρθρο που να απαγορεύει την “απόθεση” αντικειμένων στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μην ενοχλούνται οι ένοικοι.

Ελλείψει ειδικότερης συμφωνίας, καθένας εκ των συνιδιοκτητών δικαιούται σε απόλυτη, ελεύθερη και ακώλυτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, εφόσον δεν μεταβάλλεται/αλλοιώνεται ο συνηθισμένος προορισμός τους ή η ασφάλειά τους και δεν παραβλάπτεται η χρήση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Η τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων σε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής ενδέχεται να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις παρεμπόδιση της ελεύθερης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Άλλωστε εφόσον στην πολυκατοικία υπάρχει κανονισμός, ο οποίος είναι δεσμευτικός για τους συνιδιοκτήτες και των προσώπων που έλκουν δικαιώματα από αυτούς (π.χ. μισθωτές) είναι σύνηθες να περιλαμβάνει αυτός άρθρο που να απαγορεύει την “απόθεση” αντικειμένων στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μην ενοχλούνται οι ένοικοι.

Στις συμβάσεις μίσθωσης, οι οποίες αφορούν μόνο τη σχέση μεταξύ του εκμισθωτή και μισθωτή, είναι σύνηθες να υπάρχει όρος ότι ο μισθωτής θα πληρώνει και τα κοινόχρηστα που αναλογούν στο μίσθιο. Συνεπώς ο μισθωτής έχει υποχρέωση απέναντι στον εκμισθωτή να πληρώνει τα κοινόχρηστα. Απέναντι όμως στην ένωση συνιδιοκτητών τελικός υπεύθυνος για την πληρωμή κοινοχρήστων είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Επομένως, αν ο μισθωτής αποχωρήσει χωρίς να έχει πληρώσει κοινόχρηστα, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) οφείλει να τα πληρώσει.

Στην περίπτωση αυτή, το διαμέρισμα δεν θεωρείται κλειστό/κενό, αφού κατοικείται κάποιες φορές το χρόνο. Συνεπώς, εκτός αντίθετης ειδικής πρόβλεψης στον Κανονισμό το διαμέρισμα αυτό συμμετέχει κανονικά σε όλες τις δαπάνες της πολυκατοικίας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Ακόμα και τα εντελώς κλειστά διαμερίσματα, αν δεν υπάρχει άλλη ρητή συμφωνία στον Κανονισμό ή με όλους τους άλλους συνιδιοκτήτες συμμετέχουν κανονικά στις κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο τρόπος συμμετοχής των οριζοντίων ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες προβλέπεται ρητά στον Κανονισμό της πολυκατοικίας (εφόσον υπάρχει τέτοιος) και μπορεί να διαφοροποιείται ανά κατηγορία δαπανών. Αν στην πολυκατοικία δεν υπάρχει κανονισμός, τότε προβλέπεται εκ του νόμου συμμετοχή όλων συνιδιοκτητών στις κοινόχρηστες δαπάνες επί τη βάσει της αξίας της οριζόντιας ιδιοκτησίας που είναι κύριος έκαστος. Συνήθως η «αξία έκαστου διαμερίσματος» «καθρεφτίζεται» στο ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο.

Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Κοινόχρηστοι είναι οι χώροι που ανήκουν σε όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας και στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση, από όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Στις συστάσεις οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας – κανονισμό της πολυκατοικίας αναφέρονται ειδικά πάντα ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι της πολυκατοικίας.

Η ταράτσα (δώμα) κατά την ακάλυπτη επιφάνειά της ανήκει στους χαρακτηριστικότερους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας. Στις συστάσεις οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας – κανονισμούς αναφέρονται ειδικά πάντα ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι της πολυκατοικίας.

Αν στην πολυκατοικία υπάρχει Κανονισμός, τότε η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και στο κενό διαμέρισμα γίνεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εάν η πολυκατοικία δεν έχει Κανονισμό, τότε σύμφωνα με το νόμο κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει κοινόχρηστα ανεξάρτητα αν κατοικείται.

Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Ο τρόπος συμμετοχής των οριζοντίων ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δαπάνες ανελκυστήρα, προβλέπεται ρητά στον Κανονισμό της πολυκατοικίας (εφόσον υπάρχει τέτοιος). Αν στην πολυκατοικία δεν υπάρχει κανονισμός, τότε προβλέπεται εκ του νόμου συμμετοχή όλων συνιδιοκτητών των διαμερισμάτων (περιλαμβανομένων και των διαμερισμάτων του ισογείου) στις κοινόχρηστες δαπάνες συντήρησης, αντικατάστασης, επισκευής κλπ. (εκτός από την τακτική περιοδική συντήρηση) του ανελκυστήρα, το δε ποσοστό συμμετοχής έκαστου συνιδιοκτήτη διαμερίσματος θα είναι ο λόγος του εμβαδού της οριζόντιας ιδιοκτησίας του σε σχέση με το συνολικό εμβαδόν όλων των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Όσον αφορά τον επιμερισμό των δαπανών λειτουργίας του ανελκυστήρα, δηλαδή της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση και τις δαπάνες για την τακτική περιοδική συντήρησή του, αυτός θα γίνεται με βάση τους συντελεστές που προβλέπονται στον Πίνακα του υπ’ αρ. 29089/1977 εγγράφου του Εισηγητή Διευθυντή Τεχν. Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1296Β/1977). Συνεπώς κανένα διαμέρισμα δεν μπορεί να μην συμμετέχει στις δαπάνες ανελκυστήρα με τον ισχυρισμό ότι δεν κάνει χρήση αυτού.

Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Εφόσον στην πολυκατοικία υπάρχει Κανονισμός, ο τρόπος συμμετοχής των οριζοντίων ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δαπάνες ανελκυστήρα, προβλέπεται ρητά στον Κανονισμό της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με το υπ’ αρ. 29089/1977 έγγραφο του Εισηγητή Διευθυντή Τεχν. Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1296Β/1977), προκειμένου περί πολυκατοικίας που έχει ανελκυστήρα, κάθε δαπάνη συντηρήσεως, αντικαταστάσεως, επισκευής κλπ της εγκαταστάσεως αυτής και των μηχανημάτων της (εκτός από την τακτική περιοδική συντήρηση) βαρύνει κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας, περιλαμβανομένων και των διαμερισμάτων του ισογείου, σε περίπτωση βατών δωμάτων, με ποσοστό που θα είναι ο λόγος του εμβαδού αυτού σε σχέση με το συνολικό εμβαδόν των διαμερισμάτων όλης της πολυκατοικίας.

Όσον αφορά τον επιμερισμό της δαπάνης λειτουργίας του ανελκυστήρα, δηλαδή της καταναλώσεως ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνησή του, ως και της δαπάνης περιοδικής συντηρήσεώς του, θα γίνεται με βάση τους συντελεστές του πίνακα που προβλέπεται στο ίδιο υπ’ αρ. 29089/1977 έγγραφο του Εισηγητή Διευθυντή Τεχν. Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1296Β/1977), ήτοι: «1) Ισόγειο (περίπτωση βατού δώματος) Συντελ. 0,30, (περίπτωση μη βατού δώματος, Συντελ. 0,00) 2) 1ος όροφος Συντελ. 1,00 3) 2ος όροφος Συντελ. 1,10 4) 3ος όροφος Συντελ. 1,20 κ.ο.κ. «Αθροίζουμε αρχικά τους ανωτέρω συντελεστάς των ορόφων της πολυκατοικίας και το άθροισμα αυτό το παίρνουμε σαν παρανομαστή κλάσματος με αριθμητή τον αντίστοιχο συντελεστή κάθε ορόφου. Με το κλάσμα αυτό πολλαπλασιάζεται το συνολικό ποσό των δαπανών λειτουργίας του ανελκυστήρος και έτσι βρίσκεται η δαπάνη που αναλογεί σε κάθε όροφο. Στη συνέχεια η δαπάνη κάθε ορόφου επιμερίζεται αναλογικά με το εμβαδό κάθε διαμερίσματος του ορόφου δηλαδή πολλαπλασιάζεται με κλάσμα που έχει αριθμητή το εμβαδό κάθε διαμερίσματος και παρανομαστή το συνολικό εμβαδό των διαμερισμάτων του ορόφου».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Αριθμ. οικ. Φ.Α/9.2/OIK. 28425, ΦΕΚ 2604Β/2008), κάθε ανελκυστήρας εγκατεστημένος σε πολυκατοικία (ανεξαρτήτως αριθμού ορόφων), θα πρέπει να συντηρείται κάθε 45 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ανά έτος περίπου 9 συντηρήσεις.

Οι κοινόχρηστες δαπάνες, στις οποίες ο ιδιοκτήτης κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι υποχρεωμένος να συμβάλλει κατά το ποσοστό συμμετοχής της ιδιοκτησίας του σ’ αυτές, μπορούν να γίνουν από έναν ή περισσότερους συνιδιοκτήτες και χωρίς ακόμη απόφαση της γενικής συνέλευσης, όταν είναι αναγκαίες, για την διατήρηση της κοινής οικοδομής κατάλληλης προς εκπλήρωση του προορισμού της και προς αποτροπή αμέσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης των κοινών μερών και εγκαταστάσεών της.

Στην περίπτωση δε της διενέργειας επισκευών σε κοινόχρηστο χώρο από έστω και ένα μόνο συνιδιοκτήτη για την αποτροπή άμεσου κινδύνου καταστροφής ή βλάβης του, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη δαπάνη.

Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής των υπολοίπων συνιδιοκτητών στις δαπάνες επισκευής στην περίπτωση αυτή, ο συνιδιοκτήτης, με δαπάνες του οποίου αποκαταστάθηκαν οι ζημίες, δύναται να αξιώσει δικαστικά την καταβολή τους με άσκηση αγωγής.

Με άλλα λόγια, ο άμεσος και κατεπείγων κίνδυνος για χειροτέρευση του κοινόχρηστου πράγματος είναι το κριτήριο της αναγκαιότητας ή μη έκδοσης απόφασης γενικής συνέλευσης για τις αναγκαίες επισκευές.

Λάθος ερώτηση. Πιθανόν να εννοείτε «απαρτία» Στον Κανονισμό της Πολυκατοικίας, θα αναγράφεται ρητά η απαρτία που απαιτείται, και τι προβλέπεται σχετικά σε περίπτωση επαναληπτικής γενικής συνέλευσης. Συνήθως προβλέπεται μειωμένη απαρτία στην επαναληπτική γενική συνέλευση.

Υπάρχουν όμως αποφάσεις για τις οποίες απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών και φυσικά απαιτείται η παρουσία όλων. Συνήθως ο Κανονισμός ρητά ορίζει για ποιες αποφάσεις απαιτείται ομόφωνη απόφαση. Άνευ κανονισμού, η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται καταρχάς με ομοφωνία.

Προβλέπεται ότι με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών (που καθορίζεται με βάση τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους) μπορεί να καθοριστεί ο τρόπος της τακτικής διοίκησης και εκμετάλλευσης που αρμόζει στο κοινό πράγμα, υπό τον όρο ότι ο επιλεγείς τρόπος διοίκησης και διαχείρισης είναι ο προσήκων στη φύση του κοινού και τους κανόνες της επιμελούς διαχείρισης και εκμετάλλευσης, και ότι δεν συνιστά ουσιώδη μεταβολή ή δαπανηρή προσθήκη στο κοινό πράγμα για την οποία απαιτείται ρητώς ομοφωνία των συνιδιοκτητών.

Επομένως μπορεί μία απόφαση να ληφθεί ακόμη και μόνο με πλειοψηφία των παρόντων συνιδιοκτητών (μειωμένη δηλαδή απαρτία), όμως μία τέτοια απόφαση μπορεί δικαστικά να την ακυρώσει όποιος ήταν απών ή όποιος διαφώνησε με προσφυγή στο Δικαστήριο.

Στον Κανονισμό της Πολυκατοικίας, θα αναγράφεται ρητά ο τρόπος συμμετοχής των οριζόντιων ιδιοκτησιών στις δαπάνες του ανελκυστήρα. Βλ. και το υπ’ αρ. 29089/1977 έγγραφο του Εισηγητή Διευθυντή Τεχν. Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1296Β/1977), προκειμένου περί πολυκατοικίας που έχει ανελκυστήρα.

Έχει προβλεφθεί σε ειδικές διατάξεις του νόμου ότι με απόφαση της πλειοψηφίας του μισού αριθμού και μίας επί πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ήτοι με απόλυτη πλειοψηφία, (και μάλιστα ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό ρύθμισης των σχέσεων αυτών) μπορεί να ληφθεί απόφαση για μόνιμη αποσύνδεση ορισμένης ή ορισμένων ιδιοκτησιών από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης και την ταυτόχρονη τοποθέτηση συστήματος ατομικής θέρμανσης. Απαιτεί στην περίπτωση δηλαδή αυτή ο νόμος για να γίνει αποσύνδεση, τη συναίνεση της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, η οποία θα έχει δοθεί με έγκυρη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα ο νόμος ορίζει ρητά ότι ο ιδιοκτήτης οριζόντιας μπορεί να ζητήσει εγγράφως από το διαχειριστή της πολυκατοικίας τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αποσύνδεσή του από την κεντρική θέρμανση. Αν δεν υπάρχει δε διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν συγκαλέσει εντός τριάντα (30) ημερών τη συνέλευση, ο ιδιοκτήτης συγκαλεί τη συνέλευση αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου και καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία συνεδρίασης που πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης. Έτσι:

– Αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών, κατά την απαιτούμενη πλειοψηφία, δώσει θετική απόφαση ως προς το αίτημα αποσύνδεσης, τότε ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης μετά την αυτονόμησή του, δεν συμμετέχει ούτε στις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμων ούτε στις δαπάνες συντήρησης του καυστήρα της κοινόχρηστης θέρμανσης.

– Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, τότε ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Όμως στην περίπτωση αυτή, απαλλάσσεται μεν από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση βέβαια της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.

Η εγκατάσταση καμερών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας για την ασφάλεια των χώρων αυτών και των προσώπων που διέρχονται από αυτούς επιτρέπεται μόνο από το όργανο που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της πολυκατοικίας. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κρίνει στο παρελθόν (βλ. απόφαση 95/2015) ότι σε περιπτώσεις πολυκατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών, υπεύθυνος επεξεργασίας μπορεί να είναι μόνο η ένωση προσώπων των συνιδιοκτητών, η οποία λειτουργεί μέσω της Γ.Σ. των συνιδιοκτητών και του οικείου κανονισμού, όταν υπάρχει τέτοιος. Οι κάμερες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης δεν επιτρέπεται να ελέγχουν την πρόσβαση στα κατ’ ιδίαν διαμερίσματα ενώ τα δεδομένα πρέπει να διατηρούνται το πολύ έως σαράντα οκτώ (48) ώρες (βλ. άρθρο 15 της Οδηγίας 1/2011). Σύμφωνα με την οδηγία 1/2011 απαιτείται απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της πολυκατοικίας (π.χ. Γενική Συνέλευση ιδιοκτητών, όπως αυτή ορίζεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας, με ποσοστά ανά ιδιοκτησία κ.λπ.) (βλ. άρθρο 15 της Οδηγίας 1/2011). Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει ήδη την εγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, τότε απλά ακολουθείται ό,τι ορίζεται στον κανονισμό, χωρίς να απαιτείται απόφαση της Γ.Σ. Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας η εγκατάσταση, απαιτείται συν απόφαση των 2/3 των ενοίκων. Αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοι θα εκφράσουν γνώμη μόνο για το αν επιθυμούν ή όχι τη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης. Επισημαίνεται ότι για τη λήψη της απόφασης αυτής σε κάθε (κατοικημένο) διαμέρισμα αναλογεί μία ψήφος. Μόνο κατόπιν της θετικής γνώμης των ενοίκων, δίνεται η δυνατότητα στη Γ.Σ. της πολυκατοικίας να αποφασίσει για την εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του GDPR έχει αλλάξει κάπως τα δεδομένα, υπό την έννοια ότι παρά το «νόμιμο» της εγκατάστασης, μπορεί κάποιος να προσφύγει στην ΑΠΔΠΧ επειδή θεωρεί ότι «προσβάλλονται τα δεδομένα του», η δε Αρχή να κρίνει κατά περίπτωση και αφού προβεί σε στάθμιση των αντικρουόμενων δικαιωμάτων.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει: α) να ερωτηθούν οι υπόλοιποι ένοικοι, οι οποίοι πρέπει να συμφωνούν κατά τα 2/3 β) η κάμερα να εστιάζει αποκλειστικά στο όχημα. γ) να τοποθετηθούν ευδιάκριτες πινακίδες (βλ. αναλυτικά το άρθρο 15 παρ. 4 της οδηγίας 1/2011). Γι’ αυτή την επεξεργασία, εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και θεωρείται αυτός που την τοποθετεί υπεύθυνος επεξεργασίας.

(Θα απαντηθούν μαζί και λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι οι ερώτηση αφορά δαπάνες κοινοχρήστων:) Είναι καταρχάς ζήτημα δικής τους συμφωνίας. Επομένως καταρχάς ισχύει ότι έχουν συμφωνήσει με το μισθωτήριο. Σε γενικές γραμμές, έχει επικρατήσει να χρεώνεται ο ιδιοκτήτης τις δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης (έκτακτες δαπάνες) ενώ ο ενοικιαστής τις τακτικές πάγιες δαπάνες (καθαρισμός, συντηρήσεις, κτλ). Ο διαχειριστής πρέπει να χρεώνει τις δαπάνες στο διαμέρισμα σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής του πίνακα της πολυκατοικίας.

Στον Κανονισμό της Πολυκατοικίας συνήθως υπάρχει σχετικός όρος που δεν επιτρέπει την τοποθέτηση γλάστρας πάνω ή στο εξωτερικό μέρος του κιγκλιδώματος του μπαλκονιού, οπότε και οι ένοικοι δεσμεύονται από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση γλάστρας σε μέρος του κιγκλιδώματος κατά τρόπο που να προεξέχει προς τα έξω, ή να δημιουργείται κίνδυνος πτώσης της, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται, διότι τίθενται ζητήματα ασφάλειας των τρίτων διερχόμενων περαστικών ή των από κάτω σταθμευμένων αυτοκινήτων, ενώ άλλωστε σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας των τελευταίων από την πτώση της γλάστρας, ο ιδιοκτήτης έχει σχετική ευθύνη. Εξάλλου, η τοποθέτηση γλαστρών με τον ανωτέρω τρόπο ενδέχεται να παρεμποδίζει και τον από κάτω ένοικο, καθώς μπορεί να πέφτουν ύδατα ή χώματα στο δικό του μπαλκόνι.

Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στην κοινόχρηστη ταράτσα της πολυκατοικίας, αν δεν απαγορεύεται με σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό της Πολυκατοικίας, καταρχάς επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι με την εγκατάσταση αυτή δεν μειώνεται η ασφάλεια του κτιρίου και δεν παραβλάπτονται τα δικαιώματα χρήσης των λοιπών συνιδιοκτητών.

Ο διαχειριστής οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας κατάσταση που θα περιέχει μηνιαία (συνήθως) κατανομή κοινοχρήστων ανά διαμέρισμα. Για λόγους όμως προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συνιδιοκτητών προκρίνεται να αναγράφονται στις καταστάσεις αυτές, που θα περιέχουν τη μηνιαία κατανομή τα συγκριμένα διαμερίσματα και όχι τα ονόματα ιδιοκτητών. Διαφορετικά θα πρέπει αυτές να αναρτούνται σε μη προσβάσιμο σε τρίτους πλην των ενδιαφερομένων συνιδιοκτητών χώρο της πολυκατοικίας (πχ. στον τοίχο της σκάλας του πρώτου προς το δεύτερο όροφο ή στον τοίχο της σκάλας μεταξύ ισογείου και υπογείου»).

Όχι δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση του διαχειριστή. Ο διαχειριστής λογοδοτεί στην Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών. Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής τηρεί καταστάσεις εσόδων και εξόδων και τις υποβάλλει προς έγκριση με όλες τις σχετικές αποδείξεις και στοιχεία στην γενική συνέλευση.